Jak co roku, nasze menu zostaje odświeżone o nowe rolki, a odpowiedzialni są za to laureaci corocznego konkursu KOKU „Nowe Inspiracje”, którego kolejna edycja właśnie dobiegła końca. Kto został nagrodzony i co pysznego na Was czeka od 1 czerwca? Tylko spójrzcie!

Oto laureaci i ich zwycięskie rolki:

I miejsce: Grzegorz Cwalina z KOKU Sushi Łomża.
Odpowiedzialny jest za stworzenie sushi premium uramaki łosoś unagi.
Strzałem w dziesiątkę było bowiem użycie słodkiego sosu unagi kabayaki oraz owiniecie rolki węgorzem usmażonym w japońskim cieście tempura, a połączenie z kawiorem dało zaskakującą chrupkość. Jest to nowość w naszym menu, można w niej odnaleźć smak umami  Gratulujemy Danielowi Dąbkowskiemu oraz całemu zespołowi, że po raz drugi sięgnęli po Grand Prix.

II miejsce: Krzysztof Giżewski z KOKU Sushi Białystok Rynek.
Stworzył nie jedną, a dwie (!) propozycje konkursowe. Pierwsza z nich to uramaki rainbow (tak, to ta, która wygrała w Waszym głosowaniu ). Kunszt jej wykonania zaskoczył oceniających. Połączenie łososia, tuńczyka, krewetki oraz sałatki z surimi wraz z egzotyczną marakują, dało efekt bomby smakowej.
Druga jego rolka to uramaki z tatarem z tuńczyka i węgorzem w tempurze. Jej wygląd jurorzy określili jako „kosmiczny”! Pikantny smak tatara z tuńczyka w połączeniu ze słodkością sosu teriyaki oraz kwasowością puree sezamowego dało niebanalne połączenie smaków, a węgorz w tempurze podkreślił jej zadziorny charakter.

III miejsce powędrowało do KOKU Sushi Gniezno za sushi premium uramaki z tatarem z łososia i pikantnym tuńczykiem. Nasza kapituła doceniła pomysłowe wykorzystanie papieru ryżowego do zwinięcia rolki, co wpłynęło na brawurową prezentację. W efekcie czego rozpływa się w ustach oraz jest ukłonem w stronę sushiloversów, którzy nie są miłośnikami morskiego posmaku nori.

Gratulujemy