Jeszcze do niedawna restauracje sushi były domeną wyłącznie dużych miast. Niszowość kuchni japońskiej, cena potraw i brak wyspecjalizowanych pracowników sprawiały, że przedsiębiorcy w mniejszych miejscowościach woleli inwestować w “pewniaki”, jak pizzerie czy...
Nie mam doświadczenia w branży gastro. Czy poradzę sobie z prowadzeniem sushi baru?
Takie pytanie często zadają sobie przedsiębiorcy, którzy szukają pomysłu na kolejny biznes. Nasza odpowiedź brzmi: tak! Większość franczyzobiorców KOKU Sushi to osoby, które nie miały do tej pory styczności z gastronomią, a dziś z powodzeniem rozwijają własne...
Jak wspieramy franczyzobiorców w czasie inflacji?
Rosnące rachunki za prąd i gaz, wyższe koszty pracy, ceny paliw. Branża gastro odczuwa inflację w wysokim stopniu. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak to się dzieje, że jedne restauracje wychodzą z tego typu kryzysów cało, a inne są zmuszone się zamknąć? Jednym...
Czy otwierając restaurację sushi, muszę szukać pracowników wyspecjalizowanych w kuchni japońskiej?
To częsta wątpliwość, którą mają osoby zainteresowane założeniem własnego sushi baru, szczególnie w mniejszych miastach. Właściciele restauracji obawiają się, że na ograniczonym rynku nie będą w stanie znaleźć kucharzy, którzy sprostają zadaniu serwowania kuchni...
Czy restauracja sushi to dobra inwestycja w 2023 roku?
Z danych raportu serwisu Pyszne.pl wynika, że w 2021 roku kuchnia japońska znajdowała się na piątym miejscu wśród najchętniej zamawianych potraw w Polsce. Porównując rok do roku, zanotowała ona 15% wzrost sprzedaży. Potwierdzenie tego trendu obserwujemy także w naszej...
5 powodów, dla których warto zainwestować we franczyzę KOKU Sushi
Chcesz otworzyć własną restaurację, ale nie masz doświadczenia w branży gastronomicznej? A może zastanawiasz się, czy dzisiejsze czasy sprzyjają tego typu inwestycjom? Poznaj bliżej KOKU Sushi! Nasza sieć działa na rynku od 11 lat, ale sushi bary z powodzeniem...
Wszystko o tempurze
Złocista, chrupiąca, pełna smaku. Taka jest właśnie tempura, czyli ciasto, w którym zanurza się owoce morza, ryby, mięso czy warzywa, a następnie smaży w głębokim, rozgrzanym oleju. W efekcie otrzymujemy pyszne danie, miękkie w środku, przyjemnie chrupiące na...
Sos sojowy – do czego pasuje?
Sos sojowy (shōyu) to niezwykle uniwersalna płynna przyprawa i znak rozpoznawczy azjatyckiej kuchni. Nadaje potrawom charakterystyczny, orientalny smak. Zwykle wymieniany jest jednym tchem z wasabi i gari jako podstawowy dodatek do sushi. Warto jednak wiedzieć, że sos...
Kimchi – dlaczego warto je jeść?
Kimchi pochodzi z Korei, jednak w przeciągu ostatnich kilku lat podbiło serca (i kubki smakowe) osób na całym świecie. Ta wyrazista, ostra kiszonka nie tylko świetnie komponuje się z wieloma potrawami, ale słynie też ze swoich właściwości zdrowotnych. Jak powstaje...
Baozi – chińskie bułeczki z farszem
Baozi to delikatne, drożdżowe bułeczki, wywodzące się z północnych regionów Chin. Przygotowuje się je z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, octu ryżowego oraz drożdży. To puszyste ciasto skrywa w sobie prawdziwą bombę smakową w postaci aromatycznego farszu. Podobnie jak z...