Poradnik

Sushi w małym i średnim mieście. Czy to ma sens?

Sushi w małym i średnim mieście. Czy to ma sens?

Jeszcze do niedawna restauracje sushi były domeną wyłącznie dużych miast. Niszowość kuchni japońskiej, cena potraw i brak wyspecjalizowanych pracowników sprawiały, że przedsiębiorcy w mniejszych miejscowościach woleli inwestować w “pewniaki”, jak pizzerie czy...

czytaj dalej
Jak wspieramy franczyzobiorców w czasie inflacji?

Jak wspieramy franczyzobiorców w czasie inflacji?

Rosnące rachunki za prąd i gaz, wyższe koszty pracy, ceny paliw. Branża gastro odczuwa inflację w wysokim stopniu. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak to się dzieje, że jedne restauracje wychodzą z tego typu kryzysów cało, a inne są zmuszone się zamknąć?  Jednym...

czytaj dalej
Czy restauracja sushi to dobra inwestycja w 2023 roku?

Czy restauracja sushi to dobra inwestycja w 2023 roku?

Z danych raportu serwisu Pyszne.pl wynika, że w 2021 roku kuchnia japońska znajdowała się na piątym miejscu wśród najchętniej zamawianych potraw w Polsce. Porównując rok do roku, zanotowała ona 15% wzrost sprzedaży. Potwierdzenie tego trendu obserwujemy także w naszej...

czytaj dalej
Wszystko o tempurze

Wszystko o tempurze

Złocista, chrupiąca, pełna smaku. Taka jest właśnie tempura, czyli ciasto, w którym zanurza się owoce morza, ryby, mięso czy warzywa, a następnie smaży w głębokim, rozgrzanym oleju. W efekcie otrzymujemy pyszne danie, miękkie w środku, przyjemnie chrupiące na...

czytaj dalej
Sos sojowy – do czego pasuje?

Sos sojowy – do czego pasuje?

Sos sojowy (shōyu) to niezwykle uniwersalna płynna przyprawa i znak rozpoznawczy azjatyckiej kuchni. Nadaje potrawom charakterystyczny, orientalny smak. Zwykle wymieniany jest jednym tchem z wasabi i gari jako podstawowy dodatek do sushi. Warto jednak wiedzieć, że sos...

czytaj dalej
Kimchi – dlaczego warto je jeść?

Kimchi – dlaczego warto je jeść?

Kimchi pochodzi z Korei, jednak w przeciągu ostatnich kilku lat podbiło serca (i kubki smakowe) osób na całym świecie. Ta wyrazista, ostra kiszonka nie tylko świetnie komponuje się z wieloma potrawami, ale słynie też ze swoich właściwości zdrowotnych. Jak powstaje...

czytaj dalej
Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi to delikatne, drożdżowe bułeczki, wywodzące się z północnych regionów Chin. Przygotowuje się je z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, octu ryżowego oraz drożdży. To puszyste ciasto skrywa w sobie prawdziwą bombę smakową w postaci aromatycznego farszu. Podobnie jak z...

czytaj dalej