Sushi uważane jest za danie tradycyjne, jednak w rzeczywistości, jak każda kuchnia, podlega różnym trendom. Powstają one na styku popularności konkretnych produktów, kreatywności sushi masterów i wciąż zmieniających się upodobań konsumentów. Jakie trendy w sushi można zauważyć w 2023 roku? Bierzemy na warsztat najważniejsze, królujące w ostatnich miesiącach w kuchni KOKU Sushi. 

Łączenie tekstur i nieoczywistych składników

Chrupkość tempury, kremowe serki, chrusty surimi, rozpływające się w ustach awokado – połączenie różnych tekstur poszczególnych składników, czasem nawet w obrębie jednej rolki, daje niesamowite wrażenie. Każdy kęs staje się wtedy zaskoczeniem i przynosi nowe doznania. Dania z dodatkiem japońskiej panierki cieszą się coraz większą popularnością wśród naszych gości, dlatego poszerzyliśmy liczbę ich propozycji w menu. Znakiem rozpoznawczym nowoczesnego sushi są także nieoczywiste składniki, które na pierwszy rzut oka nie są kojarzone z kuchnią japońską. Dip paprykowy, pestki, majonez, sos śliwkowy czy sos marakuja – kompozycje tworzone przez naszych sushi masterów są dobrze zbalansowane, a przy tym rozbudzają ciekawość i dają okazję do poznawania zupełnie nowych, oryginalnych smaków.  

Chicken sushi 

Sushi z kurczakiem może zaskakiwać, ale w rzeczywistości jest daniem powszechnie spotykanym w Japonii. Do jego przygotowania wykorzystuje się specjalny gatunek drobiu, hodowanego w bardzo higienicznych warunkach. Mięso to musi jednak spełniać rygorystyczne warunki i być podane na surowo, w odpowiedni sposób. Dlatego nie wszyscy szefowie kuchni podejmują się tego zadania, a sama potrawa ma tylu zwolenników, co przeciwników.

Okazuje się jednak, że kurczak w sushi, podobnie jak ryby czy owoce morza, nie musi być surowy. Może być gotowany, grillowany lub smażony w tempurze. Czasy, kiedy sushi postrzegane było jako tradycyjne danie ze ściśle określonymi składnikami, już dawno za nami. Mięso na dobre zagościło w rolkach, ponieważ świetnie komponuje się z nori, ryżem, tempurą i sosem sojowym. Dodatkowo mieszkańcy krajów zachodnich spożywają go w dużo większej ilości niż ryby. Patrząc na reakcje naszych gości, wiemy, że wprowadzenie chicken sushi było dobrym krokiem. Rolki z mięsem są obecnie jednymi z najchętniej zamawianych potraw w restauracjach KOKU Sushi.

Vege i Vegan

Rolki wegetariańskie i wegańskie to kolejny silny trend, za którym podążamy. Coraz większa liczba konsumentów ogranicza spożycie mięsa (także ryb) i produktów odzwierzęcych. Z tej przyczyny opcje vege są dla nich idealnym rozwiązaniem. Pozwalają bowiem cieszyć się smakiem ulubionej potrawy bez rezygnowania z wyznawanych wartości czy naruszania ograniczeń żywieniowych wynikających z kwestii zdrowotnych. Po tę kategorię chętnie sięgają także dzieci oraz kobiety w ciąży. Poza samymi rolkami w KOKU Sushi można spróbować także wegańskiego sushi bowl, zupy miso shiru, smażonych pierożków gyoza yasai z warzywami czy sandwicha gua bao z tempeh teriyaki.

Sushi jako sztuka

Tradycyjne sushi to danie przygotowywane z dużym kunsztem i precyzją. Dzięki temu wyróżnia się wyjątkowym wyglądem, który dostarcza nam także doznań estetycznych. Dlatego na co dzień przykładamy ogromną uwagę do tego, w jaki sposób serwowane są nasze dania. Chcemy, aby doświadczenia gości sięgały daleko poza same kubki smakowe. 

Ostatnio odbył się nasz pierwszy festiwal, w ramach którego zaprosiliśmy fanów nowoczesnej kuchni japońskiej na 90 minut wyjątkowej, kulinarnej uczty dla podniebienia i… oka. Przez cały czerwiec mogli oni wybrać jeden z dwóch festiwalowych zestawów, w skład których wchodziła przystawka, rolka sushi i deser. Te nowoczesne, autorskie propozycje zostały stworzone przez sushi masterów sieci.

W pierwszej opcji goście otrzymali przystawkę gunkan z łososiem i kremem lemon pepper, na danie główne zaś łososia tataki w karmelizowanym sosie unagi przykrytego kataifi z lekko słodkim sosem śliwkowym. 

Drugie menu to gunkan z vegan łososiem i kremem lemon pepper oraz dragon roll z vegan tuńczykiem i awokado pokryty palonym tempehem w sosie teriyaki i chipsami z korzenia lotosu. W obu przypadkach na deser podano lava cake z kawałkami czekolady. 

Popularność festiwalu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, dlatego coś nam mówi, że to nie ostatnia jego edycja…

Sushi premium 

Sushi premium to wyjątkowe rolki, złożone z wielu składników, tworzące niesamowite kompozycje smakowe. Tatar z krewetek, pikantny węgorz, potrójny łosoś, cytrusowo-pikantny karmazyn, a do tego najlepsze japońskie sosy i dodatki. Sushi premium to opcja dla osób, które cenią sobie niebanalne, oryginalne połączenia i najwyższej jakości produkty. W wybranym lokalach KOKU Sushi serwujemy menu premium, dzięki któremu można przekonać, jakie bogactwo może kryć się w naszych autorskich rolkach. Wiele z nich to efekt konkursu Kulinarne Inspiracje – dorocznej rywalizacji dla sushi masterów sieci, którzy mogą popisać się swoją kreatywnością. To właśnie zwycięskie propozycje zasilają później kartę premium i zachwycają gości swoim smakiem.