Ciekawostki

Bądź z nami na bieżąco

Wszystko o tempurze

Wszystko o tempurze

Złocista, chrupiąca, pełna smaku. Taka jest właśnie tempura, czyli ciasto, w którym zanurza się owoce morza, ryby, mięso czy warzywa, a następnie smaży w głębokim, rozgrzanym oleju. W efekcie...

czytaj dalej
Sos sojowy – do czego pasuje?

Sos sojowy – do czego pasuje?

Sos sojowy (shōyu) to niezwykle uniwersalna płynna przyprawa i znak rozpoznawczy azjatyckiej kuchni. Nadaje potrawom charakterystyczny, orientalny smak. Zwykle wymieniany jest jednym tchem z wasabi...

czytaj dalej
Kimchi – dlaczego warto je jeść?

Kimchi – dlaczego warto je jeść?

Kimchi pochodzi z Korei, jednak w przeciągu ostatnich kilku lat podbiło serca (i kubki smakowe) osób na całym świecie. Ta wyrazista, ostra kiszonka nie tylko świetnie komponuje się z wieloma...

czytaj dalej
Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi to delikatne, drożdżowe bułeczki, wywodzące się z północnych regionów Chin. Przygotowuje się je z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, octu ryżowego oraz drożdży. To puszyste ciasto skrywa w sobie...

czytaj dalej
Ryby do sushi

Ryby do sushi

Podstawą sushi jest dobrej jakości surowa ryba. Nie oznacza to jednak, że mięso w sushi nie jest poddane żadnej obróbce. Owszem, niektóre gatunki, jak łosoś czy tuńczyk, można spożywać bezpośrednio...

czytaj dalej
Ramen – zupa pełna umami

Ramen – zupa pełna umami

Ramen to potrawa, która posiada w Japonii status porównalny do rosołu w Polsce. Często gości na stołach i jest ważnym daniem w restauracjach i na ulicznych stoiskach. I podobnie jak u nas, ilu...

czytaj dalej
Sztuka picia zielonej herbaty

Sztuka picia zielonej herbaty

Zielona herbata to obok sushi charakterystyczny znak rozpoznawczy japońskiej kuchni. Jej parzenie wiąże się z całym rytuałem, a prozdrowotne właściwości i subtelny smak sprawiły, że zyskała...

czytaj dalej
Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

Sushi bowl to sposób podania sushi, w którym nie kręci się rolek. Wszystkie tradycyjne składniki serwowane są na półmisku. Podstawą jest oczywiście zaprawiony ryż z rybą lub owocami morza, warzywami...

czytaj dalej
Umami, czyli jakie to pyszne!

Umami, czyli jakie to pyszne!

Słowo umami powstało z połączenia słów “umai”, czyli pyszność oraz “mi” – smak. Umami możemy poczuć, kosztując bulionu dashi, dań z dodatkiem sosu sojowego, wodorostów czy suszonych grzybów. Jego...

czytaj dalej