Zamów online!

Poradnik

  • Poradnik

  • Fakty i mity na temat sushi i kuchni japońskiej

    23 maja, 2022

    Czy sushi można jeść rękoma? Czy sake to japońska wódka? Czy sushi masterem może być tylko mężczyzna? W tym artykule sprawdzamy, które przekonania na...

    Czytaj dalej
  • Japońskie alkohole – sake, piwo czy wino?

    29 marca, 2022

    Japońskie alkohole? Chyba najbardziej rozpoznawalnym jest sake. I chociaż sama nazwa odnosi się po prostu – do alkoholu – to w krajach anglosaskich nazywa...

    Czytaj dalej
  • Ryby do sushi

    29 marca, 2022

    Podstawą sushi jest dobrej jakości surowa ryba. Nie oznacza to jednak, że mięso w sushi nie jest poddane żadnej obróbce. Owszem, niektóre gatunki, jak...

    Czytaj dalej
  • Ramen – zupa pełna umami

    1 marca, 2022

    Ramen to potrawa, która posiada w Japonii status porównalny do rosołu w Polsce. Często gości na stołach i jest ważnym daniem w restauracjach i...

    Czytaj dalej
  • Sztuka picia zielonej herbaty

    28 lutego, 2022

    Zielona herbata to obok sushi charakterystyczny znak rozpoznawczy japońskiej kuchni. Jej parzenie wiąże się z całym rytuałem, a prozdrowotne właściwości i subtelny smak sprawiły,...

    Czytaj dalej
  • Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

    20 stycznia, 2022

    Sushi bowl to sposób podania sushi, w którym nie kręci się rolek. Wszystkie tradycyjne składniki serwowane są na półmisku. Podstawą jest oczywiście zaprawiony ryż...

    Czytaj dalej
  • Umami, czyli jakie to pyszne!

    18 stycznia, 2022

    Słowo umami powstało z połączenia słów “umai”, czyli pyszność oraz “mi” – smak. Umami możemy poczuć, kosztując bulionu dashi, dań z dodatkiem sosu sojowego,...

    Czytaj dalej
  • Tamago – japoński omlet

    20 grudnia, 2021

    Tamago to popularne, japońskie danie spożywane na co dzień zarówno w domach, jak i w restauracjach. Uwielbiane przez wszystkich bez względu na wiek –...

    Czytaj dalej
  • Sashimi – japoński sposób serwowania surowego mięsa

    20 grudnia, 2021

    Sashimi to sztuka na talerzu. Danie to ma zachwycać nie tylko smakiem, ale też samym wyglądem. Kunsztownie pokrojone kawałki surowych ryb i owoców morza,...

    Czytaj dalej
  • Tsukemono – japońskie pikle

    8 listopada, 2021

    Tsukemono w wolnym tłumaczeniu oznacza “rzeczy kiszone”. Tradycja kiszenia i marynowania potraw jest w Japonii bardzo bogata. Kiszonki stanowią bowiem ważny element japońskiego posiłku....

    Czytaj dalej
  • Już jest! Nowe menu KOKU Sushi na jesień i zimę

    8 października, 2021

    Skoro jesień na dobre zagościła na naszych podwórkach, pora, aby weszła także do kuchni KOKU Sushi. W tym sezonie, oprócz deszczu i żółtych liści,...

    Czytaj dalej
  • Vege sushi

    29 września, 2021

    Czy wegetarianie i weganie mogą jeść sushi? Jak najbardziej tak! Sushi bez ryb, owoców morza i produktów odzwierzęcych jest równie smaczne, co jego tradycyjne...

    Czytaj dalej
  • Dieta sushi

    10 września, 2021

    Kuchnia japońska nie bez przyczyny uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogactwo używanych w niej świeżych warzyw, owoców morza i ryb dostarcza...

    Czytaj dalej
  • Jesteśmy EKO! Zobacz, co robimy, aby chronić naszą planetę

    23 sierpnia, 2021

    W 2021 r. dzień długu ekologicznego wypadł wyjątkowo wcześnie, bo już 29 lipca. Oznacza to, że siedem miesięcy wystarczyło, aby ludzkość zużyła wszystkie zasoby...

    Czytaj dalej
  • Jak poprawnie jeść sushi?

    18 sierpnia, 2021

    Jedzenie sushi to rytuał, w którym obowiązuje kilka ważnych zasad. Z tej przyczyny wiele osób jest skrępowanych, kiedy zasiada do japońskiego stołu. Zupełnie niepotrzebnie!...

    Czytaj dalej
  • Jak przygotować ryż do sushi? Poznaj IDEALNE proporcje

    29 lipca, 2021

    Przygotowanie ryżu do sushi to prawdziwa sztuka! Należy wybrać odpowiedni gatunek, dobrać proporcje, ugotować, ostudzić, doprawić. Ufff… To może po kolei. Przeprowadzimy Cię przez...

    Czytaj dalej
  • Produkty do sushi – składniki w kuchni japońskiej

    8 lipca, 2021

    Kuchnia japońska opiera się na ryżu, rybach, owocach morza, warzywach i wodorostach. Charakteryzuje ją prostota oraz przywiązanie do wyglądu potrawy. Jej znakiem rozpoznawczym jest...

    Czytaj dalej
  • Rodzaje sushi – poznaj bogactwo japońskiej kuchni

    24 czerwca, 2021

    Skoro tu jesteś, to pewnie wiesz, że sushi można jeść na wiele różnych sposobów. Bazą dla większości z nich są: zaprawiony ryż, arkusze nori,...

    Czytaj dalej
  • Historia sushi – od kiszonej ryby po eleganckie maki

    10 czerwca, 2021

    Historia sushi jest bogata i różnorodna. Chociaż dzisiejsze sushi kojarzy nam się raczej ze świeżymi produktami – surowymi kawałkami ryb, owocami morza i warzywami...

    Czytaj dalej