Poradnik

Sushi w małym i średnim mieście. Czy to ma sens?

Sushi w małym i średnim mieście. Czy to ma sens?

Jeszcze do niedawna restauracje sushi były domeną wyłącznie dużych miast. Niszowość kuchni japońskiej, cena potraw i brak wyspecjalizowanych pracowników sprawiały, że przedsiębiorcy w mniejszych miejscowościach woleli inwestować w “pewniaki”, jak pizzerie czy...

czytaj dalej
Jak wspieramy franczyzobiorców w czasie inflacji?

Jak wspieramy franczyzobiorców w czasie inflacji?

Rosnące rachunki za prąd i gaz, wyższe koszty pracy, ceny paliw. Branża gastro odczuwa inflację w wysokim stopniu. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak to się dzieje, że jedne restauracje wychodzą z tego typu kryzysów cało, a inne są zmuszone się zamknąć?  Jednym...

czytaj dalej
Czy restauracja sushi to dobra inwestycja w 2023 roku?

Czy restauracja sushi to dobra inwestycja w 2023 roku?

Z danych raportu serwisu Pyszne.pl wynika, że w 2021 roku kuchnia japońska znajdowała się na piątym miejscu wśród najchętniej zamawianych potraw w Polsce. Porównując rok do roku, zanotowała ona 15% wzrost sprzedaży. Potwierdzenie tego trendu obserwujemy także w naszej...

czytaj dalej
Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi to delikatne, drożdżowe bułeczki, wywodzące się z północnych regionów Chin. Przygotowuje się je z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, octu ryżowego oraz drożdży. To puszyste ciasto skrywa w sobie prawdziwą bombę smakową w postaci aromatycznego farszu. Podobnie jak z...

czytaj dalej
Fakty i mity na temat sushi i kuchni japońskiej

Fakty i mity na temat sushi i kuchni japońskiej

Czy sushi można jeść rękoma? Czy sake to japońska wódka? Czy sushi masterem może być tylko mężczyzna? W tym artykule sprawdzamy, które przekonania na temat kuchni japońskiej są faktem, a które to tylko rozpowszechnione w krajach zachodnich mity.  Wzięliśmy pod...

czytaj dalej
Jak przygotować ryż do sushi? Poznaj IDEALNE proporcje

Jak przygotować ryż do sushi? Poznaj IDEALNE proporcje

Przygotowanie ryżu do sushi to prawdziwa sztuka! Należy wybrać odpowiedni gatunek, dobrać proporcje, ugotować, ostudzić, doprawić. Ufff… To może po kolei. Przeprowadzimy Cię przez ten proces krok po kroku.  Ryż to podstawa sushi. I nie jest to pusty frazes na...

czytaj dalej
Historia sushi – od kiszonej ryby po eleganckie maki

Historia sushi – od kiszonej ryby po eleganckie maki

Historia sushi jest bogata i różnorodna. Chociaż dzisiejsze sushi kojarzy nam się raczej ze świeżymi produktami – surowymi kawałkami ryb, owocami morza i warzywami – to za prababkę tej potrawy uważa się piklowaną rybę, kiszoną w beczkach wraz z gotowanym ryżem....

czytaj dalej