Poradnik

Sztuka picia zielonej herbaty

Sztuka picia zielonej herbaty

Zielona herbata to obok sushi charakterystyczny znak rozpoznawczy japońskiej kuchni. Jej parzenie wiąże się z całym rytuałem, a prozdrowotne właściwości i subtelny smak sprawiły, że zyskała popularność także na Zachodzie. Jak przygotować zieloną herbatę i dlaczego...

czytaj dalej
Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

Sushi bowl to sposób podania sushi, w którym nie kręci się rolek. Wszystkie tradycyjne składniki serwowane są na półmisku. Podstawą jest oczywiście zaprawiony ryż z rybą lub owocami morza, warzywami i dodatkami.  Sushi bowl to alternatywa dla osób, które nie...

czytaj dalej
Umami, czyli jakie to pyszne!

Umami, czyli jakie to pyszne!

Słowo umami powstało z połączenia słów “umai”, czyli pyszność oraz “mi” – smak. Umami możemy poczuć, kosztując bulionu dashi, dań z dodatkiem sosu sojowego, wodorostów czy suszonych grzybów. Jego walory są tak wyraziste, że w 2000 roku zostało oficjalnie ogłoszone...

czytaj dalej
Tamago – japoński omlet

Tamago – japoński omlet

Tamago to popularne, japońskie danie spożywane na co dzień zarówno w domach, jak i w restauracjach. Uwielbiane przez wszystkich bez względu na wiek – dzieci i dorosłych. Omlet ten może być oddzielną potrawą lub stanowić dodatek do innych dań, na przykład sushi czy...

czytaj dalej
Sashimi – japoński sposób serwowania surowego mięsa

Sashimi – japoński sposób serwowania surowego mięsa

Sashimi to sztuka na talerzu. Danie to ma zachwycać nie tylko smakiem, ale też samym wyglądem. Kunsztownie pokrojone kawałki surowych ryb i owoców morza, ułożone z warzywami i innymi tradycyjnymi dodatkami. W sashimi liczy się świeżość, jakość oraz estetyka produktów....

czytaj dalej
Tsukemono – japońskie pikle

Tsukemono – japońskie pikle

Tsukemono w wolnym tłumaczeniu oznacza “rzeczy kiszone”. Tradycja kiszenia i marynowania potraw jest w Japonii bardzo bogata. Kiszonki stanowią bowiem ważny element japońskiego posiłku. Zapewniają lubianą przez mieszkańców kraju kwitnącej wiśni różnorodność smaków,...

czytaj dalej
Już jest! Nowe menu KOKU Sushi na jesień i zimę

Już jest! Nowe menu KOKU Sushi na jesień i zimę

Skoro jesień na dobre zagościła na naszych podwórkach, pora, aby weszła także do kuchni KOKU Sushi. W tym sezonie, oprócz deszczu i żółtych liści, jeszcze jedno jest pewne – nie pozwolimy wam zmarznąć. A właściwie nie my, ale nasze rozgrzewające, niekiedy pikantne i...

czytaj dalej
Vege sushi

Vege sushi

Czy wegetarianie i weganie mogą jeść sushi? Jak najbardziej tak! Sushi bez ryb, owoców morza i produktów odzwierzęcych jest równie smaczne, co jego tradycyjne wersje. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach i ich połączeniach. Zobaczcie więc, co pysznego mamy...

czytaj dalej
Dieta sushi

Dieta sushi

Kuchnia japońska nie bez przyczyny uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogactwo używanych w niej świeżych warzyw, owoców morza i ryb dostarcza przecież organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dlatego sushi to potrawa, którą warto włączyć do...

czytaj dalej
Jesteśmy EKO! Zobacz, co robimy, aby chronić naszą planetę

Jesteśmy EKO! Zobacz, co robimy, aby chronić naszą planetę

W 2021 r. dzień długu ekologicznego wypadł wyjątkowo wcześnie, bo już 29 lipca. Oznacza to, że siedem miesięcy wystarczyło, aby ludzkość zużyła wszystkie zasoby ziemi, które mają szansę odrodzić się w ciągu roku. Od tej chwili “żyjemy na kredyt”. Dlaczego o tym...

czytaj dalej