Poradnik

Wszystko o tempurze

Wszystko o tempurze

Złocista, chrupiąca, pełna smaku. Taka jest właśnie tempura, czyli ciasto, w którym zanurza się owoce morza, ryby, mięso czy warzywa, a następnie smaży w głębokim, rozgrzanym oleju. W efekcie otrzymujemy pyszne danie, miękkie w środku, przyjemnie chrupiące na...

czytaj dalej
Sos sojowy – do czego pasuje?

Sos sojowy – do czego pasuje?

Sos sojowy (shōyu) to niezwykle uniwersalna płynna przyprawa i znak rozpoznawczy azjatyckiej kuchni. Nadaje potrawom charakterystyczny, orientalny smak. Zwykle wymieniany jest jednym tchem z wasabi i gari jako podstawowy dodatek do sushi. Warto jednak wiedzieć, że sos...

czytaj dalej
Kimchi – dlaczego warto je jeść?

Kimchi – dlaczego warto je jeść?

Kimchi pochodzi z Korei, jednak w przeciągu ostatnich kilku lat podbiło serca (i kubki smakowe) osób na całym świecie. Ta wyrazista, ostra kiszonka nie tylko świetnie komponuje się z wieloma potrawami, ale słynie też ze swoich właściwości zdrowotnych. Jak powstaje...

czytaj dalej
Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi – chińskie bułeczki z farszem

Baozi to delikatne, drożdżowe bułeczki, wywodzące się z północnych regionów Chin. Przygotowuje się je z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, octu ryżowego oraz drożdży. To puszyste ciasto skrywa w sobie prawdziwą bombę smakową w postaci aromatycznego farszu. Podobnie jak z...

czytaj dalej
Fakty i mity na temat sushi i kuchni japońskiej

Fakty i mity na temat sushi i kuchni japońskiej

Czy sushi można jeść rękoma? Czy sake to japońska wódka? Czy sushi masterem może być tylko mężczyzna? W tym artykule sprawdzamy, które przekonania na temat kuchni japońskiej są faktem, a które to tylko rozpowszechnione w krajach zachodnich mity.  Wzięliśmy pod...

czytaj dalej
Japońskie alkohole – sake, piwo czy wino?

Japońskie alkohole – sake, piwo czy wino?

Japońskie alkohole? Chyba najbardziej rozpoznawalnym jest sake. I chociaż sama nazwa odnosi się po prostu – do alkoholu – to w krajach anglosaskich nazywa się tak niskoprocentowy (13-17%) napój alkoholowy powstały z ryżu. Popularnością w kraju kwitnącej wiśni cieszy...

czytaj dalej
Fakty i mity na temat sushi i kuchni japońskiej

Ryby do sushi

Podstawą sushi jest dobrej jakości surowa ryba. Nie oznacza to jednak, że mięso w sushi nie jest poddane żadnej obróbce. Owszem, niektóre gatunki, jak łosoś czy tuńczyk, można spożywać bezpośrednio po filetowaniu. Inne, na przykład węgorza – trzeba uprzednio usmażyć...

czytaj dalej
Ramen – zupa pełna umami

Ramen – zupa pełna umami

Ramen to potrawa, która posiada w Japonii status porównalny do rosołu w Polsce. Często gości na stołach i jest ważnym daniem w restauracjach i na ulicznych stoiskach. I podobnie jak u nas, ilu kucharzy, tyle przepisów na idealną zupę. Czym więc jest ramen i co...

czytaj dalej
Sztuka picia zielonej herbaty

Sztuka picia zielonej herbaty

Zielona herbata to obok sushi charakterystyczny znak rozpoznawczy japońskiej kuchni. Jej parzenie wiąże się z całym rytuałem, a prozdrowotne właściwości i subtelny smak sprawiły, że zyskała popularność także na Zachodzie. Jak przygotować zieloną herbatę i dlaczego...

czytaj dalej
Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

Sushi bowl – czyli sushi w półmisku

Sushi bowl to sposób podania sushi, w którym nie kręci się rolek. Wszystkie tradycyjne składniki serwowane są na półmisku. Podstawą jest oczywiście zaprawiony ryż z rybą lub owocami morza, warzywami i dodatkami.  Sushi bowl to alternatywa dla osób, które nie...

czytaj dalej